Borówka brusznica - Vaccinum vitis idaea
Synonimy: brusznica, borówka czerwona, czerwona jagoda, kamioneczka, borówka wiecznie zielona, kwaśnica
Zastosowanie dawniej:
W lecznictwie ludowym liście i kwiaty borówki stosowano przede wszystkim w leczeniu schorzeń reumatycznych. Odwarem z liści leczono także kamicę nerkową. Gotowane z cukrem owoce zalecano natomiast przy dolegliwościach żołądka, a zwłaszcza przy biegunce i braku apetytu. Surowe zmiażdżone jagody przykładano na oparzenia.
Zastosowanie dziś:
Liście borówki brusznicy stosuje się jako środek moczopędny i odkażający drogi moczowe w stanach zapalnych nerek, przewodów moczowych, w skurczach pęcherza moczowego, dnie moczanowej, kamicy nerkowej, w zapaleniu miedniczek, bólach przy oddawaniu moczu. Wyciągi z liści stosowane są w reumatyzmie, a także w biegunkach i dolegliwościach przewodu pokarmowego. Wyciągów z liści borówki nie należy stosować w dużych ilościach.
Owoce borówki brusznicy regulują trawienie. Wykorzystywane są do wyrobu soków, konfitur, kompotów, galaretek, dżemów i innych domowych przetworów. Przetwory z borówki brusznicy zaleca się osobom cierpiącym na niedokwaśność żołądka. Ze względu na dość wysoką zawartość szczawianu wapnia nie są natomiast wskazane przy kamicy żółciowej.