Miód Manuka – pochodzenie, właściwości, działanie
Krzewy manuka Leptospermum scoparium należą do rodziny mirtowatych. Naturalnie występują na obszarach Nowej Zelandii oraz Australii. Są to tereny zaliczane do jednych z najczystszych na świecie. Krzewy Manuka w swojej ojczyźnie nazywane są krzewem herbacianym, gdyż od wieków pozyskiwane z nich liście były używane jako namiastka herbaty. Poza tym wykorzystywano je w celach leczniczych m.in. do kąpieli w okresach przeziębienia i grypy, do picia w chorobach dróg moczowych oraz jako środek przeciwgorączkowy. Rdzenni mieszkańcy Australii – Maorysi używali nie tylko liści, ale również pozostałych części krzewów. Z kory robiono wywary do gojenia ran i oparzeń, z drewna wyrabiano trzonki do narzędzi.
Krzewy manuka kwitną tylko raz w roku przez około 4 tygodnie, od listopada do stycznia. Jest to w Nowej Zelandii pora letnia. Właśnie w tak krótkim okresie pszczoły pozyskują nektar do wyprodukowania niezwykle cennych miodów. Początkowo miód z krzewów manuka nie cieszył się zainteresowaniem, ze względu na swój specyficzny smak. Dopiero z czasem zwrócono na niego uwagę. Zauważono bowiem, że zwierzęta, które się nim żywiły, nie chorowały.
To, co odróżnia Miody Manuka od innych miodów i czyni je tak wyjątkowymi, to wysoka zawartość związku o nazwie methyloglyoxal (w skrócie MGO). Jest to naturalny związek, który może występować w produktach roślinnych i zwierzęcych. W Miodach Manuka zawartość methyloglyoxalu kształtuje się na poziomie 38-829mg/kg, gdy dla porównania w innych rodzajach miodów jest go od 0 do 135mg/kg. To właśnie tak wysoka zawartość MGO odpowiada za cenne właściwości.
Miód Manuka jest obecnie ceniony na całym świecie. Oto niektóre z jego najważniejszych właściwości:
- zwiększa odporność organizmu,
- wspomaga leczenie grypy,
- działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
- wspomaga pracę układu pokarmowego, zapobiega biegunkom oraz stanom zapalnym żołądka i jelit,
- obniża ciśnienie krwi,
- wzmacnia wątrobę i reguluje wydzielanie żółci,
- zapobiega miażdżycy,
- działa antyoksydacyjnie,
- działa antynowotworowo,
- hamuje rozwój drobnoustrojów w jamie ustnej,
- stosowany zewnętrznie w leczeniu ran, owrzodzeń i odleżyn, zapalenia mieszków włosowych – przyspiesza gojenie i zmniejsza widoczność blizn.
Do użytku wewnętrznego zaleca się spożywać 2-3 łyżeczki dziennie rano na czczo lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Miód można również rozpuścić w chłodnej wodzie i wypić.
Miody Manuka różnią się pomiędzy sobą składem. Producent miodów – firma Manuka Health New Zealand Ltd. (MHNZ) stworzyła system oznaczania jakości miodów, bazujący na określaniu ilości methyloglyoxalu (MGO) w poszczególnych partiach miodów. Na przykład określenie MGOTM400+ oznacza, że zawartość methyloglyoxalu w danym miodzie wynosi minimum 400mg/kg. Metoda ta została uznana przez rząd Nowej Zelandii. Jest ona wiarygodna i łatwa do sprawdzenia w dowolnym, akredytowanym laboratorium. W sprzedaży możemy spotkać miody o zawartości MGO na poziomie 30-550mg/kg. Wyróżniamy miody MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+. Każda partia miodu otrzymuje certyfikat, który potwierdza jego oryginalność i zawiera dokładne parametry, w tym zawartość MGO. Na opakowaniu miodu znajduje się numer (batch number), który odpowiada numerowi na certyfikacie.
Miody manuka w naszym sklepiku internetowym ekologicznysklepik.pl :
1. MGO 100+ 500g
https://ekologicznysklepik.pl/mgo_100_500g_miod_manuka_health.html
2. MGO 250+ 500g
https://ekologicznysklepik.pl/miod_manuka_500g_250_plus.html
3. MGO 400+ 250g
https://ekologicznysklepik.pl/miod_manuka_250g_400_plus.html
4. MGO 400+ 500g
https://ekologicznysklepik.pl/miod_manuka_500g_400_plus.html
5. MGO 550+ 250g
https://ekologicznysklepik.pl/pl/p/MGO-550-Miod-Manuka-250g/1074
6. MGO 550+ 500g
https://ekologicznysklepik.pl/miod_manuka_500g_550_plus.html
Brygida Przepióra
Wiele artykułów jest warte uwagi. Ale chyba, a nawet z całą pewnością, zawsze wybiorę ulubiony Miód Manuka. Jest to fantastyczny produkt, który mój wnuk, będąc małym dzieckiem, zjadał w kilogramach. Był pomocny w przeziębieniach, uodparniał, dodawał wigoru i krzepy. Pobudzał też apetyt. Teraz będąc już nastolatkiem, od czasu do czasu, też się nim delektuje. Tak więc dla mnie był i jest numerem jeden i wszystkim go polecam.