Bodziszek cuchnący - Geranium robertianum
Synonimy: robertowe ziele, pychawiec, bociani nosek
Zastosowanie dawniej:
Bodziszek cuchnący znany był już w starożytności. W średniowieczu ziele bodziszka stosowano do leczenia ran i opuchlizn, a wyciągi wodne z ziela bodziszka stosowane były jako środek oczyszczający drogi moczowe, a także łagodzący ból. Inni zalecali picie odwaru przy anginie i przeciw krwawieniom macicznym.
Przy zaczynających się bólach uszu zbierano ziele i związane w pęczki przykładano do ucha - ból szybko ustępował.
Zastosowanie dziś:
Wyciągi z ziela wykazujące właściwości ściągające i przeciwwirusowe stosowane są w biegunkach, chorobach nerek i pęcherza, w niewielkich ranach i krwawieniach. Także w stanach zapalnych jamy ustnej.
Właściwości przeciwzapalne bodziszka wykorzystuje się w leczeniu chorób skóry, wrzodów, egzem ropnych oraz do płukania gardła przy anginie.
Świeży sok z ziela stosowany jest zewnętrznie na rany, skaleczenia i stłuczenia.
Duże zainteresowanie bodziszkiem cuchnącym wywołały doniesienia o jego skuteczności w leczeniu bielactwa - choroby bardzo trudnej do wyleczenia. Zaleca się w tym celu picie szklanki naparu ze szczypty suszonego ziela, które zalewa się szklanką wrzątku i zaparza pod przykryciem przez 10 minut. Pije się pół godziny przed jedzeniem.
Ciekawostki:
Nieprzyjemny zapach bodziszka cuchnącego jest wykorzystywany w środkach przeciwmolowych, a wyciągi wodne używane są do ochrony niektórych roślin przed wirusami.
Indianie w zachodnich stanach USA uważają korzenie tej rośliny za najbardziej skuteczny środek przeciw kile.
Łacińska nazwa rośliny geranium pochodzi od greckiego geranos - żuraw, co nawiązuje do kształtu nasion bodziszka.
Właściwości lecznicze bodziszka określił św. Robert stąd nazwa robertowe ziele.
Bodziszek cuchnący wchodzi w skład następujących produktów:
Bodziszek cuchnący ziele 25g - ekologiczna herbatka Dary Natury >>ZOBACZ PRODUKT<<