Bluszczyk kurdybanek - Glechoma hederacea
Synonimy: kurdybanek, kurdyban, bluszcz zimowy, bluszczyk pospolity, bluszczyk ziemny, kondratek
Zastosowanie dawniej:
Ziela bluszczyka od najdawniejszych czasów używano jak natki pietruszki do posypywania potraw i przyrządzania wiosennych wzmacniających zup. W medycynie ludowej powszechnie stosowano jego sok w leczeniu chorób płuc, jako środek usprawniający trawienie i pobudzający apetyt, a zewnętrznie do gojenia ran i leczniczych kąpieli.
Zastosowanie dziś:
We współczesnym ziołolecznictwie ziele bluszczyka i jego przetwory stosuje się przede wszystkim jako środek ułatwiający i zwiększający wydzielanie soków żołądkowych, żółci, ułatwiający trawienie. Pomocniczo w leczeniu chorób wątroby, kamicy żółciowej i w stanach zapalnych dróg żółciowych.
Ziele bluszczyka stosowane zewnętrznie działa ściągająco, przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo i grzybobójczo. Zaleca się je do okładów i przemywań przy zapaleniu i świądzie skóry, trądziku, oparzeniach, a także do płukania jamy ustnej i gardła oraz do kąpieli przy chorobach reumatycznych.
Ciekawostki:
W kuchni młode liście i kwiaty mogą być dodawane są do sałatek i zup. Nie należy jednak spożywać zbyt dużych ilości tej rośliny.