Aronia czarnoowocowa - Aronia melanocarpa
Synonimy: aronka, aronia czarna, jarzębina czarna
Aronia znana była od dawna we wschodnich stanach Ameryki Północnej, a od XIX wieku jest uprawiana w Rosji i w Szwecji. Od niedawna ze względu na wysoką wartość odżywczą owoców uprawia się ją na coraz większą skalę zwłaszcza w krajach środkowo - wschodniej Europy.
Zastosowanie dziś:
Owoce aronii powodują obniżanie ciśnienia krwi u osób z chorobą nadciśnieniową, normalizują krążenie, wykazują działanie przeciwzapalne. Świeże owoce i sok z owoców są stosowane jako środek witaminowy w nadciśnieniu i miażdżycy naczyń krwionośnych, uzupełniają braki witamin i związków mineralnych.
Owoce aronii są używane do wyrobu preparatów zwiększających odporność organizmu, a także przeciwgorączkowych i wykrztuśnych.
W gospodarstwie domowym z owoców aronii przygotowuje się wina, likiery, napoje chłodzące, a także soki, kompoty, dżemy itp.
Aronia znajduje zastosowanie w kosmetologii do produkcji preparatów chroniących skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.