Czosnek pospolity - Allium sativum L.
Synonimy: czosnek zwyczajny, czosnek właściwy, czosnek domowy, białe ziele
Zastosowanie dawniej:
Pachnące główki czosnku zostały odkryte tysiące lat temu, co czyni tę roślinę jednym z najstarszych ziół na świecie. Najwcześniejsze wzmianki o jego wykorzystaniu pochodzą z czasów babilońskich, czyli sprzed ponad 5000 lat. Starożytni Egipcjanie uważali czosnek za źródło siły, a Rzymianie pokrzepiali się nim przed bitwą. Tradycyjnie ceniono go ze względu na właściwości lecznicze, przede wszystkim bakteriobójcze, o których donosili starożytni Chińczycy już w roku 500 n.e. Wyciągi z ziela stosowano do leczenia żołnierzy rannych w czasie I wojny światowej.
Zastosowanie dziś:
Czosnek wykazuje działanie antyseptyczne, pobudzające oraz obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Może obniżać poziom cholesterolu oraz zapobiegać wielu chorobom wieku starczego np. miażdżycy.
Czosnek hamuje rozwój bakterii, m. in. tych najbardziej niebezpiecznych dla człowieka, jak gronkowce, paciorkowce, pałeczki okrężnicy, nie wywierając przy tym działań ubocznych i nie niszcząc flory bakteryjnej. Jest skutecznym środkiem przy biegunkach i może być podawany osobom starszym profilaktycznie przeciw wielu chorobom.
Czosnek stosowany jest także w zakażeniach górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Jest polecany na kaszel, przeziębienia, zapalenie oskrzeli.
Typowy smak czosnku przyczynia się do wzmocnienia aromatu potraw, dlatego świeży czosnek dodawany jest jako przyprawa do sosów, gulaszy, potraw smażonych. Można go stosować do masła ziołowego lub masła czosnkowego.
Ciekawostki:
Z czosnkiem związane są liczne wierzenia ludowe, a te najbardziej znane dotyczą odstraszania wampirów.
Słodzony sok z czosnku jest w medycynie ludowej sprawdzonym środkiem na koklusz i zapalenie oskrzeli.