Chmiel zwyczajny - Humulus lupulus L.
Synonimy: wilczek
Zastosowanie dawniej:
Kiedyś zalecano chmiel jako środek uśmierzający ból i pomagający w zasypianiu. W niektórych regionach do dziś jest zwyczaj wkładania do poduszki chmielu, który ma przynieść sen. Szyszki chmielowe od wieków były stosowane także jako środek moczopędny i regulujący krwawienia miesięczne.
Pędy chmielu spożywane były przez Rzymian jako warzywo, a zwyczaj ten do dziś kontynuują mieszkańcy Belgii oraz Francji. W lecznictwie wykorzystywano uspokajające właściwości rośliny, stosując ją jako środek wzmacniający i wspomagający trawienie.
Zastosowanie dziś:
Szyszki chmielu stosowane są jako łagodny środek uspokajający i ułatwiający zasypianie przede wszystkim w stanach zmęczenia i wyczerpania nerwowego, przy nadmiernej drażliwości, trudnościach w zasypianiu oraz przy zaburzeniach nerwowych okresu przekwitania. Obecne w chmielu gorycze stymulują wydzielanie soku żołądkowego, dlatego stosuje się je w wypadku braku apetytu i problemów trawiennych, niedokwaśności, nadmiernej fermentacji jelitowej, wzdęciach i odbijaniu.
Szyszki chmielowe zmniejszają napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, jelit i dróg moczowych. Obniżają w ten sposób ciśnienie krwi i zwiększają ilość wydalanego moczu.
Ciekawostki:
Szyszki chmielu znajdują zastosowanie przede wszystkim w piwowarstwie.Piwo pojawiło się w Europie w IX wieku i odtąd popularność tego trunku nieustannie rosła. Na początku pomysł użycia chwastu do przyprawiania napoju spotkał się ze sprzeciwem, jednak w miarę upływu czasu doceniono jego gorzki smak oraz właściwości konserwujące.
Chmiel jest również sadzony w ogrodach jako roślina ozdobna.