Darmowa dostawa już od 250 zł Kontakt:503121858(8-14),608598861(godz16-20) Wysyłamy na bieżąco

Wybierz w koszyku gratis za 1 grosz przy zamówieniu od 150zł

Bylica piołun

0

Bylica piołun - Artemisia absinthium

Synonimy: piołun, absynt, wermut, bielica piołun, psia ruta

Zastosowanie dawniej:

Jako środek leczniczy piołun znano już w starożytnym Egipcie i w Palestynie. Stosowali go także lekarze greccy i słynny lekarz arabski Avicenna, który uważał go za bardzo skuteczny lek moczopędny, żółciopędny i przeciwgorączkowy. W dawnej Polsce powszechnie używana była nalewka piołunowa. Sproszkowane ziele tej rośliny stosowano przy dolegliwościach wątroby oraz jako środek przeciwrobaczny.

Ponadto ziele piołunu skutecznie wykorzystywano do odrobaczania i odstraszania owadów.

Zastosowanie dziś:

Ziele piołunu pobudza wydzielanie żółci przez wątrobę oraz soku jelitowego i enzymów przez trzustkę. Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Wykazuje działanie rozkurczowe na przewód pokarmowy, przewody żółciowe i moczowe, a także na macicę. Ponadto działa odkażająco, przeciwrobaczo i trująco na owsiki, a stosowany zewnętrznie na pasożyty skórne.

Ze względu na dużą zawartość goryczek piołun jest stosowany przy wzdęciach, braku apetytu, zaburzeniach trawienia i nieżycie żołądka. Ponieważ działa rozkurczowo i usuwa wodę sprawdził się też przy dolegliwościach wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz bólach menstruacyjnych.

Zaleca się podawać przetwory z piołunu osobom starszym oraz rekonwalescentom po ciężkich chorobach i operacjach żołądka, dwunastnicy oraz przełyku.

W warunkach domowych z ziela piołunu sporządza się napar lub winko piołunowe.

Winko sporządza się z 3-5 łyżek rozdrobnionego ziela, które zalewa się 1/2 szklanki 40% alkoholu i pozostawia na 24 godziny. Następnie należy dodać 1 litr białego gronowego wina, odstawić do następnego dnia i przesączyć. Pije się je po 1 łyżeczce 3 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem. (przepis z książki "Domowe porady ziołowe" autorstwa Teresy Lewkowicz - Mosiej)

Jako przyprawa kuchenna piołun jest doskonałym dodatkiem do tłustych dań, zwłaszcza do pieczeni z gęsi, gdyż doskonale wspomaga trawienie.

Ciekawostki:

Ziele piołunu od czasów starożytnych do dziś wykorzystywane jest do produkcji wermutu.

Uwaga! W okresie ciąży należy zrezygnować z piołunu, gdyż ma on działanie poronne.

 

 

Ziele piołunu wchodzi w skład następujących produktów:

1. Piołun ziele 30g >>ZOBACZ PRODUKT<<

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium