Biedrzeniec mniejszy - Pimpinella saxifraga i Biedrzeniec wielki - Pimpinella maior
Synonimy: bibernella, rozpikamień
Zastosowanie dawniej:
Biedrzeniec znany był jako roślina lecznicza już w starożytnym Rzymie. Stosowano go w chorobach serca. W średniowieczu korzenia biedrzeńca używano aby złagodzić dolegliwości dróg oddechowych i przypadłości kobiece np. nieregularne krwawienia, a także pobudzić laktację u karmiących matek.
Zastosowanie dziś:
Korzeń biedrzeńca stosuje się w schorzeniach oskrzeli i górnych dróg oddechowych, w anginie, suchym kaszlu, w dychawicy oskrzelowej. Ponadto przetwory z korzenia biedrzeńca polecane są w zaburzeniach trawiennych, przy braku apetytu, wzdęciach, niedostatecznym wydzielaniu soku żołądkowego, biegunkach oraz w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego.
Zewnętrznie biedrzeniec stosuje się jako środek łagodzący stany zapalne jamy ustnej , dziąseł i gardła oraz do okładów na rany.
Korzeń biedrzeńca w smaku trochę przypomina pieprz. Z powodu korzennego smaku, drobno pokrojone korzenie biedrzeńca wykorzystuje się do przyprawiania zup, sosów, warzyw i sałatek. Także świeże liście biedrzeńca wykorzystywane są w kuchni - dodaje się je do sałatek i sosów.
Świeże liście stosowane są jako środek na zapalenie pęcherza, kamicę nerkową i zgagę. W postaci naparu leczą choroby gardła i kaszel.
Ciekawostki:
W średniowieczu z powodu swego koźlego zapachu biedrzeniec był chętnie stosowany jako afrodyzjak.
Korzeń biedrzeńca wchodzi w skład:
Biedrzeniec korzeń ekologiczny 25g - Dary Natury
Trojanka litewska - ziołowa zaprawka do alkoholu Dary Natury
Na CHRYPKĘ 20x2g - ekologiczna herbata ekspresowa Dary Natury
Na CHRYPKĘ 50g - ekologiczna herbatka Dary Natury