Anyż - Pimpinella anisum
Synonimy: biedrzeniec anyż, anyżek, anyż ogrodowy
Zastosowanie dawniej:
Anyż jest jedną z najstarszych uprawianych roślin leczniczych. Znajdujemy o nim wzmianki w Biblii i egipskich papirusach. Używany był w Egipcie, Grecji, Rzymie jako dodatek do potraw, napojów, a liście i nasiona stosowano jako lekarstwo. Hipokrates stosował anyż przy żółtaczce i jako test ciążowy. W celu wykonania testu kobieta przed zaśnięciem zażywała kilka sproszkowanych owoców anyżu. Jeśli odczuwała potem swędzenie wokół pępka mogła być pewna, że jest w ciąży.
W lecznictwie ludowym napar z owoców anyżu stosowano jako lek wykrztuśny, przeciwkaszlowy, przeciwastmatyczny, przeciwgorączkowy, moczopędny i ułatwiający trawienie.
Zastosowanie dziś:
We współczesnym ziołolecznictwie stosuje się przetwory z anyżu jako lek wykrztuśny w nieżytach gardła i oskrzeli i w suchym kaszlu. Ponadto jest stosowany jako środek rozkurczowy w niektórych schorzeniach przewodu pokarmowego objawiających się bólami brzucha, a także w zaparciach wywołanych skurczami jelit. Anyż można stosować nawet u małych dzieci.
W kuchni anyż dodawany jest często do potraw greckich i włoskich, a także do wypieków, zup, sosów. Likier anyżowy jest szeroko rozpowszechnionym napojem alkoholowym.
Ponadto owoce anyżu są wykorzystywane w przemyśle cukierniczym i perfumeryjnym.
Ciekawostki:
Żucie po jedzeniu suszonych owoców anyżu nadaje oddechowi świeży zapach i zapobiega wzdęciom.
Owady nie znoszą zapachu anyżu - nacierając twarz i ramiona olejkiem z anyżu można się chronić przed komarami.