Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Produkt dnia
Szczoteczka do bombilli
Szczoteczka do bombilli
4,55 zł
szt.
Bestsellery
MGO™ 550+ Miód Manuka 500g
MGO™ 550+ Miód Manuka 500g
386,00 zł 357,00 zł
szt.

DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 200 zł

Pomoc, porady: 729 877 118 (pon-sob 8-20 godz) Sklep wysyła na bieżąco.

 

Cynamonowiec cejloński, Cynamonowiec chiński 0

Cynamonowiec cejloński – Cinnamomum verum (syn. C. zeylanicum)

Synonimy: cynamon cejloński, cynamon

Cynamonowiec chiński – Cinnamomum aromaticum (syn. C. cassia)

Synonimy: kasja

 

Zastosowanie dawniej:

Korę i olejek z cynamonowca wykorzystywano w starożytnym Egipcie w praktykach i obrzędach religijnych oraz do balsamowania zwłok.  Olejek cynamonowy był jednym z najcenniejszych aromatów. W średniowieczu był stosowany jako przyprawa i lek. Do Europy Zachodniej cynamon sprowadzili krzyżowcy. Szybko zyskał uznanie jako przyprawa, lek oraz środek do produkcji perfum.

 

Zastosowanie dziś:

Kora cynamonowca wykazuje działanie przeciwbakteryjne i pobudzające czynności ruchowe. Wyciągi z kory są stosowane przy braku łaknienia, w dolegliwościach trawiennych takich jak skurcze w obrębie żołądka i jelit, uczucie pełności i wzdęcia. Olejek eteryczny zawarty w korze cynamonowca jest jednym z najsilniejszych  naturalnych antyseptyków. Jego właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe są pomocne przy leczeniu przeziębienia, zapalenia migdałków i pęcherza moczowego. Herbatę z cynamonem zaleca się jako napój pobudzający krążenie. Mielony cynamon zmieszany z mlekiem jest starym, skutecznym środkiem przeciwbiegunkowym

Cynamon stosowany zewnętrznie odkaża zranienia, skaleczenia oraz łagodzi ukąszenia i ukłucia owadów. Jest także skutecznym środkiem przeciwko wszawicy.

W Europie cynamonowiec znany jest przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa korzenna. Jest dodawany głównie do potraw mlecznych i mącznych takich jak pierniki, szarlotka, ciastka; do przetworów owocowych jak kompoty, zupy i sałatki owocowe. W kuchniach Wschodu dodaje się cynamon do mięs, zwłaszcza baraniny, gęsiny i wieprzowiny.  Dodaje się go do grzanego wina.

Kora cynamonowca ma również zastosowanie w przemyśle spirytusowym i cukierniczym, a także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl