Cynamonowiec cejloński – Cinnamomum verum (syn. C. zeylanicum)
Synonimy: cynamon cejloński, cynamon
Cynamonowiec chiński – Cinnamomum aromaticum (syn. C. cassia)
Synonimy: kasja
Zastosowanie dawniej:
Korę i olejek z cynamonowca wykorzystywano w starożytnym Egipcie w praktykach i obrzędach religijnych oraz do balsamowania zwłok. Olejek cynamonowy był jednym z najcenniejszych aromatów. W średniowieczu był stosowany jako przyprawa i lek. Do Europy Zachodniej cynamon sprowadzili krzyżowcy. Szybko zyskał uznanie jako przyprawa, lek oraz środek do produkcji perfum.
Zastosowanie dziś:
Kora cynamonowca wykazuje działanie przeciwbakteryjne i pobudzające czynności ruchowe. Wyciągi z kory są stosowane przy braku łaknienia, w dolegliwościach trawiennych takich jak skurcze w obrębie żołądka i jelit, uczucie pełności i wzdęcia. Olejek eteryczny zawarty w korze cynamonowca jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyseptyków. Jego właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe są pomocne przy leczeniu przeziębienia, zapalenia migdałków i pęcherza moczowego. Herbatę z cynamonem zaleca się jako napój pobudzający krążenie. Mielony cynamon zmieszany z mlekiem jest starym, skutecznym środkiem przeciwbiegunkowym
Cynamon stosowany zewnętrznie odkaża zranienia, skaleczenia oraz łagodzi ukąszenia i ukłucia owadów. Jest także skutecznym środkiem przeciwko wszawicy.
W Europie cynamonowiec znany jest przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa korzenna. Jest dodawany głównie do potraw mlecznych i mącznych takich jak pierniki, szarlotka, ciastka; do przetworów owocowych jak kompoty, zupy i sałatki owocowe. W kuchniach Wschodu dodaje się cynamon do mięs, zwłaszcza baraniny, gęsiny i wieprzowiny. Dodaje się go do grzanego wina.
Kora cynamonowca ma również zastosowanie w przemyśle spirytusowym i cukierniczym, a także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.